Følg Politiet direkte fra din smartphone eller tablet
Fem mænd dømt i sag om omfattende kontaktbedragerier i Norden
fredag 18. jul, kl. 12:24
I alt otte danskere har siden juni 2024 siddet varetægtsfængslet i Finland, hvor de har været sigtet for at stå bag omfattende kontaktbedragerier. Danskerne er alle mænd i alderen 21 til 28 år, og seks af dem er danske statsborgere. De fire af dem er enten medlemmer eller anses som relateret til den ulovlige bande LTF.
Fire af mændene blev idømt ubetinget fængselsstraf fra 1 år og 11 måneder og op til 2 år og 10 måneder. En enkelt blev idømt fem måneders betinget fængsel under henvisning til, at han havde haft en mindre rolle i sagen. Dommen fastslår desuden, at de fleste af de danske mænd havde ledende roller i organiseringen af den omfattende svindel. De resterende tre danske mænd strafforfølges i Norge, og den sag er stadig ikke afgjort.
”Vi er meget tilfredse med efterforskningens resultat, og at alle de danske mistænkte er blevet dømt. Vi mener, at der er god grund til at holde fast i strategien om at efterforske mod bagmænd, og ikke kun mod dem, der bliver dirigeret rundt af bagmændene for at hente ofres værdier eller hæve på deres betalingskort, ” siger vicepolitiinspektør Bjarke Dalsgaard, Københavns Politi.
Efterforskningen blev indledt af Københavns Politi i januar 2024 på baggrund af en mistanke om, at de nu dømte stod bag organiseret bedrageri mod ældre borgere gennem såkaldte ’call centre’, og at de var i færd med oprette et call center i København.
Efterforskningen tog en drejning, da de nu dømte indledte en heftig rejseaktivitet til Helsinki, Københavns Politi indledte derfor et tæt samarbejde med efterforskere i Helsinki Politi. Det viste sig, at de nu dømte var i færd med at oprette et call center i Helsinki, og at de havde hvervet adskillige nordmænd og finner til at foretage opkaldene til de potentielle ofre.
Svindlen blev udført ved, at gerningsmændene, under påskud af at være fra politiet eller banker, snød deres ofre til at overføre penge til dem via såkaldte 'muldyrs konti', så overførslerne ikke kunne spores direkte til gerningsmændene. Efterforskningen har også omhandlet sager fra før Helsinki, hvor sager om svindel mod danske borgere har været under luppen, men vurderingen af beviserne førte til, at tiltalen blev begrænset til bedragerisagerne rettet mod finske og norske borgere.
”Norsk politi har berettet om et meget markant fald i antallet af sager om svindel mod ældre i flere måneder efter anholdelserne i Helsinki, hvilket vidner om at det er muligt at opnå effekt af indsatsen på området, men det kræver vedholdenhed og fokus på de aktive kriminelle,” siger vicepolitiinspektør Bjarke Dalsgaard.
Københavns Politi opfordrer borgere til aldrig at udlevere deres bankoplysninger, hævekort eller pinkoder, hverken telefonisk eller til folk, som opsøger borgerne på deres bopæl.