794 indbrud i Syd- og Sønderjylland: Der er brug for flere syd- og sønderjyske nabohjælpere

tirsdag 03. dec, kl. 13:22

				794 gange fik syd- og sønderjyske hjem besøg af en indbrudstyv i årets tredje kvartal. Nu skal borgerne i Syd- og Sønderjylland med på Nabohjælpsb...

794 gange fik syd- og sønderjyske hjem besøg af en indbrudstyv i årets tredje kvartal. Nu skal borgerne i Syd- og Sønderjylland med på Nabohjælpsbølgen, for en ny rapport fra Københavns Universitet viser, at det første indbrud femdobler risikoen for det næste. Også de omkringliggende huse har i en kortere periode efter et indbrud større risiko for at få indbrud.

Det mønster skal brydes, og de bedste til at gøre det, er naboer. Hjælpen kan endda ligge i lommen, og derfor opfordrer Bo trygt og Nabohjælp nu til at hente Nabohjælps nye app, som gør det nemmere at nabohjælpe effektivt. - En tyv vil ikke opdages eller genkendes. Han vil slet ikke møde nogen.

Derfor er et af de mest effektive og simple råd mod indbrud, at man i nabolaget deler viden, hvis man ser noget mistænkeligt eller har kendskab til indbrud i kvarteret. På den måde kan man samarbejde om at være synlige og aktive i nabolaget. Tyven vil hurtigt fornemme, at her er der risiko for at blive set, og præcis derfor forebygger Nabohjælp indbrud, siger Sarah Risbøl Jacobsen, kommunikationskonsulent i Nabohjælp.

Nabohjælp har dokumenteret effekt Omkring 100.000 danskere - herunder 12.700 syd- og sønderjyder - har allerede hentet Nabohjælps app og er dermed klar til at samarbejde om at forebygge indbrud i deres nabolag. Generelt sker de fleste indbrud i løbet af dag- og aftentimerne, hvor naboerne kan gøre en forskel. Det fortæller Britt Wendelboe, programleder for Bo trygt-samarbejdet, hvis mål er at nedbringe antallet af indbrud og øge trygheden i Danmark.

- Vi ved, at aktiv Nabohjælp kan forebygge op mod hvert fjerde indbrud. Dels ved den koordinerende feriehjælp, som vi alle kender, men også ved at være synlige og aktive i nabolaget, så tyven fornemmer, at her er risikoen for, at han bliver opdaget, for høj. Derfor anbefaler Bo trygt alle danskere at bruge Nabohjælps app til at fortælle om indbrud og dele viden om mistænkelig adfærd med naboerne, siger hun.

Det er ikke kun det indbrudsramte hus, som risikerer genbesøg. Også de omkringliggende huse har en forhøjet risiko for at få indbrud, især i de første par uger. I appen får du hjælp til at skabe liv og synlighed i nabolaget i den periode, og dermed øger I tyvens risiko for at blive opdaget. Det kan fx være ved at gå en tur med hunden i de mørke aftentimer, hilse på dem, du møder i dit nabolag, eller arrangere en fælles løbetur.

Det gør nabohjælper Jinnie Friis Evald og hendes naboer i Sønderborg:

- Jeg synes, jeg er kommet tættere på mine naboer, efter at vi er blevet tilmeldt Nabohjælp. Vi taler mere sammen, og vi er blevet mere opmærksomme på, hvad der sker i vores område. Det er blevet mere legitimt at gå hen og spørge, om man kan hjælpe med noget inde på naboens grund, og at hilse på folk, man møder. Vi bruger appen meget til at hjælpe hinanden i ferierne, men jeg har fx også brugt den til at invitere alle naboerne til at plante blomsterløg sammen på nogle af kommunens arealer. Med én besked kan jeg nå ud til alle i nabolaget, og det viste sig, at langt de fleste faktisk gerne ville deltage.

3 gode Naboråd Brug Nabohjælps app til at advare naboerne Sig hej til alle du møder i nabolaget Skab liv og aktivitet i nabolaget
Nabohjælps app
94.286 har hentet Nabohjælps app (opgjort pr. 2.december 2019)

I appen får du mulighed for at:
Danne netværk med alle nabolagets nabohjælpere Skrive, læse og kommentere advarsler i dit nabolag Arrangere feriehjælp Koordinere en fokuseret indsats, hvis der er tyve på spil i nabolaget Appen kan downloades i App Store eller i Google Play

Konklusioner fra rapporten Indbrud i Danmark - geografiske og tidslige mønstre 2019 Indbrud sker især i de mørke vintermåneder og i store ferieuger Villaer er særligt udsat sidst på eftermiddagen og i weekenden Tyven foretrækker villaer, som er placeret tæt på en større vej Tyven rejser i gennemsnit 41 kilometer til indbrudsadressen, svarende til en rejsetid på lidt over en halv time i bil Om Bo trygt! Bo trygt! arbejder for at sænke antallet af indbrud og øge trygheden i danske hjem. Bag indsatsen står TrygFonden og Foreningen Realdania sammen med Videncentret Bolius og Det Kriminalpræventive Råd.

For yderligere information kontakt venligst:
Reinholdt Schultz, pressekoordinator, tlf.: 26 72 80 72
Sarah Risbøl Jacobsen, kommunikationskonsulent i Nabohjælp, srj@dkr.dk, tlf: 51 32 77 18

Kommune
Andel af husstande, som er tilmeldt Nabohjælp Indbrud pr. 1.000 husstande 3. kvartal 2019 Sønderborg 5,0% 1,8 Haderslev 3,3% 1,5 Varde 3,5% 1,9 Aabenraa 3,4% 2,2 Esbjerg 3,7% 2,1 Vejen 2,8% 2,3 Tønder 2,5% 2,7

Kilde: Syd- og Sønderjyllands Politi