2.166 hastighedssager: "Det går alt for stærkt for alt for mange"

onsdag 13. jan, kl. 09:55

Kort efter nytår varslede Rigspolitiet, at landets politikredse ville lave en målrettet indsats mod hastighedsovertrædelser i årets første uge – den 4.-10. januar 2021. Nu er ugen gået, og hos Færdselsafdelingen i Nordjyllands Politi er sagerne fra ugens fartkontroller talt op: 2.166 styks blev det desværre til.

”Og det er jo vel at mærke udelukkende hastighedssager, så jeg synes, det er et relativt højt talt,” siger leder af Operativ færdsel politikommissær Thomas Ottesen, der er noget bekymret over udviklingen på det nordjyske vejnet her under nedlukningen af samfundet.

”Det går alt for stærkt for alt for mange. Måske fordi der er ekstra plads på vejene som følge af corona. Men det er en meget uheldig udvikling, for høj hastighed kan kædes meget direkte sammen med dødsulykker i trafikken,” advarer politikommissæren. ” – så på baggrund af de sager, som uge 1 har kastet af sig, så kommer vores indsats over for nordjyske fartsyndere helt sikkert til at fortsætte.”

Vinteren gør det værre Thomas Ottesen og hans færdselskolleger så samme tendens blandt bilisterne under den første nedlukning af samfundet i marts 2020. Dengang var der desværre også bilister, som begyndte at betragte de tomme vejstrækninger som regulære racerbaner. Og selv om for høj fart er farligt nok i sig selv, så gør årstiden ondt værre i øjeblikket:

”Nu er vi i vinterperioden, hvor der ovenikøbet er ustadigt vejr, kolde og glatte vejbaner. Det betyder, at man som bilist vil opleve øget bremselængde og begrænset vejgreb. Det øger risikoen for ulykker, især når hastigheden samtidig er for høj. Så min generelle opfordring til alle bilister i Nordjylland er: Sænk farten. Det kan redde dit liv, hvis uheldet er ude,” fastslår Thomas Ottesen.



HASTIGHEDSOVERTRÆDELSER I NORDJYLLANDS POLITIKREDS I UGE 1 AF 2021
Hastighedsovertrædelser – vogntog: 1 som medførte en betinget frakendelse af kørekortet


Hastighedsovertrædelse – by: 793 hvoraf 81 var til klip i kørekortet og 7 til betinget frakendelse af kørekortet


Hastighedsovertrædelse – § 4 (skiltning markerer lavere hastighed): 700 hvoraf 72 var til klip i kørekortet og 2 til betinget frakendelse af kørekortet


Hastighedsovertrædelse – landevej: 395 hvoraf 53 var til klip i kørekortet og 6 til betinget frakendelse af kørekortet


Hastighedsovertrædelse – motorvej maks. 130 km/t: 6 hvoraf 1 var til betinget frakendelse af kørekortet

Hastighedsovertrædelse – motorvej øvrige tavle (skiltning markerer lavere hastighed): 271 sager hvoraf de 6 var til klip i kørekortet



Fakta om fart For høj hastighed vurderes at være den hyppigste årsag til færdselsulykker med alvorlig tilskadekomst og dødsfald. I byerne kan selv små hastighedsoverskridelser medføre meget alvorlige personskader hos fodgængere og cyklister, hvis de påkøres. Hvis en bilist rammer en fodgænger med 80 km/t, vil ulykken være fatal i 60 % af tilfældene. Risikoen stiger til 80 % ved 90 km/t.

Se flere fakta om fart i Rigspolitiets nyhed om ugens nationale fartkontroller eller besøg www.sikkertrafik.dk

Pressens kontakt: Politikommissær Thomas Ottesen, Nordjyllands Politi, tlf. 5126 9720


Kilde: Nordjyllands Politi